Partener Service

Partener Service

ianuarie 9, 2018 Tractare auto Uncategorized 0

Utile pentru soferi

Formular constatare amiabila

Daune auto: drepturile asiguratului si responsabilitatile asiguratorului

Consiliere gratuita si reparatii rapide la BOOM CAR SERVICE

Ati avut un accident si nu stiti cum sa procedati? Veniti la noi! Boom Car Service ofera consiliere gratuita in caz de daune auto pentru persoanele asigurate in cadrul oricarei companii de asigurari din Romania si asigura reparatii rapide si de calitate, decontate direct de catre asiguratori.

Drepturile asiguratilor RCA

In cazul in care va confruntati cu daune auto, aveti dreptul sa alegeti service-ul in care doriti sa efectuati reparatia vehiculului si in care, conform noilor reglementari din februarie 2017, se va efectua si constatarea daunelor auto.

Constatarea daunelor se efectueaza in unitatea de service aleasa de catre fiecare client, iar inspectorul societatii de asigurare este obligat sa se deplaseze la service-ul in care se afla vehiculul, sa elibereze nota de constatare, acceptul de intrare in reparatie si alte documente necesare, daca este cazul.

Alineate din normele si legile ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) in vigoare privind drepturile asiguratilor:

„Pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare.” (Sursa: ASF – Asigurarea RCA, sectiunea „Ce trebuie facut dupa producerea daunei?”);
„Asiguratul/pagubitul nu are obligatia sa repare autovehiculul la service-ul indicat de asigurator. Aceasta trebuie privita doar ca o recomandare”. (Sursa: ASF – FAQ – Asigurari, sectiunea Despagubiri, punctul 2).
 

Responsabilitatile companiilor de asigurare RCA

Incepand cu luna februarie 2017, asiguratorii au obligatia de a efectua constatarea daunelor in unitatea reparatoare aleasa de catre asigurati, indiferent daca aceasta are sau nu contract de colaborare cu compania de asigurari. Asadar, daca ati avut un accident, puteti merge direct in service-ul preferat, unde se vor efectua atat constatarea, cat si reparatia vehiculului. Nu va mai fi nevoie sa parcurgeti mai multe drumuri (la centrul de constatare si la unitatea reparatoare). Timpul de remediere a daunelor va fi scurtat si veti putea ridica masina din service mult mai repede.

“In situatia producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligatia asiguratorului de a constata daunele produse nu este conditionata de existenta unei relatii contractuale intre asigurator și unitatea service in care persoana pagubita alege sa repare vehiculul. Important de retinut este faptul ca obligatia persoanei pagubite este de a permite accesul la vehiculul avariat și nu la locatia unde se afla vehiculul respectiv. Totodata, asiguratorul RCA are obligatia de a efectua constatarea prejudiciilor in termen de 5 zile lucratoare de la data notificarii primite de la persoana prejudiciata. Procesul de constatare trebuie sa respecte cadrul legal cu privire la protectia muncii, iar in cazul in care bunul avariat nu este localizat intr-un spatiu ce permite efectuarea in conditii de siguranta, persoana prejudiciata va trebui sa asigure conditiile necesare derularii procesului de constatare.” (Sursa: Facebook ASF)

Reconstatarile daunelor se fac in maximum 3 zile lucratoare de la solicitare – Detalii aici: ASF, Norma nr. 23/2014, Art. 42. (2);

In situatia in care vinovatul nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului si acesta a fost identificat, iar accidentul s-a soldat cu vatamari corporale sau deces, va puteti adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Informatii detaliate cu privire la normele impuse de lege, puteti gasi aici:

Informatii detaliate din presa:

De ce nu mai porneste masina?

Vi s-a intamplat ca dupa ce v-ati asezat confortabil la volan si ati “invartit” cheia in contact, motorul sa nu aiba nicio reactie ? E bine de stiut ca cea mai plauzibila explicatie ar fi aceea ca acumulatorul masinii nu mai poate furniza cantitatea de energie necesara alimentarii tuturor consumatorilor. Ce aveti de facut in aceasta situatie neplacuta?

Cea mai la indemana solutie ar fi inlocuirea bateriei cu alta noua, insa aceasta este o varianta de regula destul de costisitoare. O alternativa ar fi pornirea autoturismului cu ajutorul acumulatorului unui alt autovehicul, o operatiune simpla daca sunteti atenti si urmati cativa pasi:

  • In prima faza trebuie pornit motorul autoturismului care va livra energie
  • Conectati cablurile pe bateria descarcata, iar apoi pe cea a autovehiculului pornit
  • Mare atentie la conectarea bornelor acumulatorului, deoarece inversarea polaritatii poate conduce la explozia bateriei.
  • Daca problema persista in timp, ar fi bine de luat in calcul sa incarcati bateria prin intermediul unui redresor.

Cum va puteti proteja acumulatorul autoturismului?

In primul rand trebuie ca inainte de pornirea motorului sa inchideti toti consumatorii (radio, lumini, aer conditionat, etc).

De asemenea nu lasati autoturismul neexploatat pe perioade mai lungi de timp, mai ales iarna, pentru ca acumulatorul se va descarca.

Prin urmare se recomanda ca dupa perioade regulate de timp sa fie parcurse trasee mai lungi pentru a-i da posibilitatea alternatorului sa incarce cat mai bine bateria.

Ce trebuie sa fac in caz de accident?

1. Dupa ce tamponarea a avut loc, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa nu instigi la violenta pentru ca nu vei rezolva nimic, dimpotriva , poate chiar vei duce la o fapta grava. IMPORTANT: Inainte de toate, daca aveti un aparat foto sau un telefon este recomandat sa faceti poze masinilor avariate, exact in pozitia in care sunt ele dupa accident. In poze trebuie sa fie incluse si numerele de matriculare ale acestora deoarece exista posibilitatea sa aveti nevoie de dovezi , in functie de caz. De asemenea, este recomandat sa aveti la fata locului cel putin 2 martori la care cunoasteti/ notati numerele de telefon. Un singur martor nu este suficient daca se ajunge la proces.

2. In functie de accident:
a. daca masinile sunt deplasabile, este necesar sa scoateti masinile avariate in afara partii carosabile pentru a nu ingreuna circulatia si sa se evite provocarea altor accidente.
b. daca masinile nu sunt deplasabile, ar fi recomandat sa apelati la 112 astfel incat sa se prezinte politia la fata locului pentru a putea dirija circulatia si pentru a putea constata circumstantele in care s-a produs accidental, daca este necesar.

3. Aveti posibilitatea sa va intelegeti amiabil, in acest caz nefiind necesar sa apelati la politie daca accidentul este unul cu daune minore. Va puteti intelege cu vinovatul sa va plateasca pe loc o suma de bani pentru a va putea repara masina sau sa va folositi de asigurarea lui pentru aceasta. IMPORTANT: Imediat dupa pasul 2, este necesar sa ii cereti vinovatului sa va arate asigurarea masinii (sa nu fie expirata) si permisul de conducere (si acesta sa nu fie expirat).Puteti sa si solicitati sa faceti poza documentelor, chiar si buletinului. Daca refuza sa va arate documentele, apelati la 112. Chiar daca soferul se grabeste ,nu omiteti aceste aspecte si nu uitati sa ii solicitati si un numar de telefon de contact si ulterior sa parcurgeti si punctul 4 si 5. Daca nu doriti sa va intelegeti amiabil, puteti apela la 112.

4. Dupa verificarea documentelor, aveti posibilitatea sa completati impreuna cu vinovatul, la fata locului sau ulterior, un formular de constatare amiabila care se gaseste atasat la asigurarea RCA si care se autocopiaza in doua exemplare. Este de asemenea impartit in doua parti distincte, o parte care se completeaza de catre pagubit si una de catre vinovat. Dupa completarea integral, un exemplar ramane pagubitului si altul celui vinovat.

5. Dupa ce s-a completat corect formularul de constatare amiabila sau inainte de aceasta, va trebuie sa sunati la numarul de pe asigurarea vinovatului (vezi mai jos numerele de telefon pentru diversi asiguratori) si sa declarati cele intamplate. Trebuie sa puneti la dispozitia operatorilor din call-center anumite date ale dumneavoastra si ale celui vinovat cum ar fi: nume soferi, nume proprietari masini, domiciliu, CNP, numare de inmatriculare ale ambelor autovehicule, serie si numar polita de asigurare a vinovatului, detalii despre cum s-a produs accidentul si unde, detalii despre pagube. Dupa oferirea acestor informatii, se va programa telefonic locul, data si ora unde trebuie sa va prezentati dumneavoastra impreuna cu vinovatul si cu ambele masini la asigurator pentru constatarea daunelor. Daca masinile nu sunt deplasabile, asiguratorul va trimite un inspector sa evalueze daunele (se va oferi si un numar de dosar care ar fi recomandat sa il notati).

Acte necesare pentru despagubire RCA:

  • Pagubit: CI pagubit, asigurare, certificate inmatriculare autovehicul
  • De la vinovat sunt necesare copii pentru: CI vinovat,permis, asigurare, certificate inmatriculare autovehicul
  • Procesul-Verbal de la politie sau formular constatare amiabila, completat si semnat de ambele parti.

Martori de bord

martori bord, tractare auto

martori bord